09-063 תולדות התפילה מן המקרא עד ימינו

סידור התפילה הלך עם עם ישראל בכל נדודיו. הסידור העניק יציבות לעם בנדודיו ועיצב את תרבותו במקומות חדשים אך, יחד עם זה, הסידור השתנה וקלט לתוכו חומרים חדשים שנולדו בעקבות השינויים והתמורות. בכל מקום שבו התיישבו היהודים, נוצר נוסח חדש, שונה מקודמיו במעט או בהרבה. דרך הסידור ותולדותיו אפשר לעמוד על תולדות עם ישראל ועל הזרמים הרוחניים שעיצבו את דמותו.

מטלות הקורס: יש לקרוא, לפני כל שיעור, את קריאת החובה ויש לעיין בחוברת המקורות. בסוף הסמסטר ייערך מבחן על החומר שנלמד במשך הסמסטר. הציון הסופי יהיה מבוסס על השתתפות בשיעור (30%) ועל הציון של המבחן הסופי (70%). ציון ההשתתפות יתבסס על נוכחות פיזית, על השתתפות פעילה ועל ביצוע המטלות שניתנו לקראת השיעור.

רשימת השיעורים

1. התפילה במקרא

2. התפילה בראשית ימי הבית השני

3. התפילה בימי הבית השני

4. התפילה בתקופת המשנה

5. התפילה בתלמוד הירושלמי

6. התפילה בתלמוד הבבלי

7. התפילה בתקופת הגאונים

8. התפילה באירופה עד הגירוש

9. התפילה בארצות האיסלאם והשפעת הגירוש מספרד

10. תפילת האר"י

11. תפילת הגר"א

12. התפילה החסידית

13. התפילה הרפורמית

14. התפילה האורתודוקסית בעת החדשה

רשימת ספרות (קריאה חובה)

1     תבורי, יוסף "תפלה", האנציקלופדיה העברית, מילואים ג, ירושלים-תל-אביב תשנ"ה, עמ' 1061-1068

2     גרינברג, מ', "תפילה", אנציקלופדיה מקראית, ירושלים תשמ"ב, עמ' 896-922

3     תבורי, יוסף, "עבודת ה' של אנשי המעמד", מקומראן עד קהיר: מחקרים בתולדות התפילה (בעריכת יוסף תבורי; ירושלים: אורחות, תשנ"ט), עמ' קמה-קסט

4     ניצן, בלהה, "תפילת הקבע בקומראן", תפילת קומראן ושירתה, ירושלים: מוסד ביאליק, עמ' 35-61.

5     פליישר, ע', "לקדמוניות תפילות החובה בישראל", תרביץ, נט (תש"ן), עמ' 397-441.

6     <=מקראה בחקר התפילה (ליקוטי תרביץ ו), בעריכת חננאל מאק, ירושלים, תשס"ג, עמ' 101 ואי'>.

7     גולדברג, א', "ר' זירא ומנהג בבל בארץ ישראל", תרביץ, לו (תשכ"ז), עמ' 319-341.

8     גולדברג, אברהם, "חדירת ההלכה של ארץ ישראל לתוך מסורת בבל כפי שהיא משתקפת מתוך פרק ערבי פסחים", תרביץ, לג (תשכ"ד), עמ' 337-348.

9     ברודי, ירחמיאל, "כתבי פולמוס: פרקוי בן בבוי", צוהר לספרות הגאונים, תל אביב: הקיבוץ המאוחד, 1998, עמ' 208-210.

10   ברודי, ירחמיאל, "לחידת עריכתו של סדר רב עמרם גאון", כנסת עזרא: ספרות וחיים בבית הכנסת, אסופת מאמרים מוגשת לעזרא פליישר (בעריכת ש' אליצור ואחרים), ירושלים תשנ"ה, עמ' 21-34

11   כהן, נעמי, "לאופיו המקורי של סידור רב סעדיה גאון", סיני, צה (תשמ"ד), עמ' רמט-רסז.

12   עמנואל, שמחה, "הפולמוס של חסידי אשכנז על נוסח התפילה", מחקרי תלמוד, ג (תשס"ה), עמ' 591-625.

13   תבורי, יוסף, "הסידור (המודפס) כמקור לתולדות ישראל ולתרבותו", סידור הנאו, מהדורה פקסימילית, מרכז נפתל: רמת גן

14   יצחקי, דוד, "מגיהי סידור התפלה באשכנז - המדקדק רז"ה וזיופיו", צפונות, ג/ג [יא] (תשנ"א), עמ' עב-פא.

15   חלמיש, משה, "זיקתו של האר"י למנהג אשכנז", דעת, 51-52 (תשס"ג), עמ' 243-254

16   תבורי, יוסף, "סידור הגר"א", הגר"א ובית מדרשו (בעריכת משה חלמיש ועוד), רמת-גן: אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ג, עמ' 11-25.

17   מדן, מ', "נוסח 'ספרד' של החסידים: טיבו וגלגוליו", תגים, ה-ו (תשל"ה), עמ' 117-126.

18   תבורי, יוסף, "התפילה ביובל הראשון של מדינת ישראל", חקר התורה שבעל פה בחמישים שנות המדינה (בעריכת צבי שטיינפלד), ירושלים: אורחות, תשס"ב, עמ' 67-84.

19   היינימן, י', "תולדות הריפורמה של סידור התפילה", תרביץ, לט (תש"ל), עמ' 218-221 <=הנ"ל, עיוני תפילה, ירושלים תשמ"א, עמ' 173-175; ביקורת על ספרו של י' פטוחובסקי J. J. Petuchowsky, Prayerbook Reform in Europe: The Liturgy of European Liberal and Reform Judaism, N.Y. 1968>.

20   Blidstein, Gerald J., "Early Reform and its Approach", Tradition, 11 (1970), pp. 80-89 <rev. of Jakob J. Petuchowski, Prayerbook Reform in Europe, New York 1968>.

21   Tabory, Joseph, "The Benedictions of Self-Identity and The Changing Status of Women and of Orthodoxy", Kenishta, 1 (2001), pp. 107-138.

קריאה רשות:

אלבוגן, יצחק משה, התפילה בישראל בהתפתחותה ההיסטורית (תורגם על-פי המהדורה הגרמנית השלישית על ידי יהושע עמיר, ערך והשלים: יוסף היינמן), תל-אביב תשל"ב, עמ' 177-328

בונפיל, ראובן, "איטליה - הגשר שבין מערב למזרח ובין מזרח למערב", הפזורה היהודית הספרדית אחרי הגירוש, (תשנ"ג), עמ' 73-93

בונפיל, ראובן, "בין ארץ-ישראל לבין בבל : קווים לחקר תולדות התרבות של היהודים באיטליה הדרומית ובאירופה הנוצרית בימי-הביניים המוקדמים", שלם, ה (תשמ"ז), עמ' 1-30

בונפיל, ראובן, "היהודים הספרדים והפורטוגלים באיטליה", מורשת ספרד, (תשנ"ב), עמ' 543-561

בונפיל, ראובן, "מיתוס, רטוריקה, היסטוריה? עיון במגילת אחימעץ", תרבות וחברה בתולדות ישראל בימי-הביניים, (תשמ"ט), עמ' 99-135

גרוסמן, אברהם, "בין ספרד לצרפת: הקשרים בין קהילות ישראל שבספרד המוסלמית ובין קהילות צרפת", גלות אחר גולה, (תשמ"ח), עמ' 75-101

גרוסמן, אברהם, "הגירת יהודים אל גרמניה והתיישבותם בה במאות ט'-י"א", הגירה והתיישבות בישראל ובעמים, (תשמ"ב), עמ' 109-128

גרוסמן, אברהם, "הגירתה של משפחת קלונימוס מאיטליה לגרמניה : בירורים לראשיתו של הישוב היהודי בגרמניה בימי הביניים", ציון, מ,ג/ד (תשל"ה), עמ' 154-185

גרוסמן, אברהם, "הקשרים בין יהדות ספרד ליהדות אשכנז בימי-הביניים", מורשת ספרד, (תשנ"ב), עמ' 174-189

גרוסמן, אברהם, "הקשרים בין קהילות ישראל שבצרפת הצפונית ובין אלה שבגרמניה לפני שנת תתנ"ו", אומה ותולדותיה, א (תשמ"ג), עמ' 221-231

גרוסמן, אברהם, "התפילה במשנתם של חסידי אשכנז", ספר ישרון, (תשנ"ט), עמ' 27-56

גרוסמן, אברהם, "זיקתה של יהדות אשכנז הקדומה אל ארץ-ישראל", שלם, ג (תשמ"א), עמ' 57-92

גרוסמן, אברהם, "לחקר זיקתה של יהדות אשכנז הקדומה אל ארץ ישראל", ציון, מז, ס (תשמ"ב), עמ' 192-197

גרוסמן, אברהם, "שקיעת בבל ועליית המרכזים היהודיים החדשים באירופה במאה הי"א : אגדה ומציאות", דברי האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, 9,8 (תשנ"ט), עמ' 159-185

גינזבורג, לוי, "פרקוי בן באבוי תלמידיה דראבא", גנזי שכטר, ב, ניו יורק תרפ"ט, עמ' 375-405, 836-936

תבורי, י', "סידור השלום ליהודי ברית המועצות", תפילה שבכתב (בעריכת יצחק ש' רקנטי), ירושלים: מכללת אמונה ומשרד החינוך, תשס"ח, עמ' 107-125.