הכירו את ראש המחלקה

שלחו לחבר

ד"ר אהרן עמית (56, נשוי ואב לשישה)

ראש המחלקה לתלמוד ולתורה שבעל-פה משנת 2016, שנה חמישית בתפקיד

תואר ראשון בהיסטוריה מאוניברסיטת אוברלין (Oberlin College), אוהיו ארה"ב

תואר שני ודוקטורט בתלמוד מאוניברסיטת בר-אילן

פרט מפתיע: לפני שהייתי ראש מחלקה אהבתי לרוץ מרתונים. רצתי מקצים של 42 ק"מ במרתונים בירושלים, בתל אביב ובלוס אנג'לוס.

מה רצית להיות בילדותך? האם יש לכך קשר לתחום המחקר שלך היום?

כילד התעניינתי בחפצים ובמסמכים עתיקים וגם אהבתי שפות. אני חושב שזה חיבר אותי לנושא התלמוד, שיש בו ריבוי שפות ואפשרות לבדוק את העבר.

שתף אותנו בחוויה מיוחדת או מצחיקה מהחיים הסטודנטיאליים או מהדרך האקדמית שלך?

עליתי לארץ מארצות הברית בשנת 1989, וכאשר הגעתי לאקדמיה הישראלית לא הבנתי מה זה "מועד ב'". בחינוך שלי היה מועד אחד למבחן ותו לא. או שאתה נבחן או שאתה נכשל. אני זוכר כמה קשה היה לי להבין מה הכוונה "מועד ב'".

מהו הספר האחרון שקראת? איזה ספר קראת יותר מפעם אחת? מהם שלושת הספרים שהם בבחינת חובת קריאה בתחום המחלקה שלך?

יש הרבה ספרים שקראתי יותר מפעם אחת. אגיד שבתפקידי כראש מחלקה אין לי הרבה זמן פנוי לקרוא ספרים שאינם בתחום המחקר שלי, וזאת בגלל האינטנסיביות של התפקיד. ספר חשוב בעבורי הוא ללא ספק Infinite Jest של דוד פוסטר ווליס. באופן די מדהים, צפה ווליס בספרו זה, שראה אור ב-1996, את התפתחותם של זום ואינטראקציה דרך מסך ותיאר את הקושי ואת הכאב שבמודרנה, ובמבנה הספרותי של הספר יש הרבה מרכיבים שמזכירים את התלמוד.

מהי המדינה הכי מפתיעה שהגעת אליה בזכות המחקר שלך, ובאיזה הקשר?

לא כל כך מפתיע, אבל במחקר שלי בנושא רפואה בתלמוד הבבלי זכינו במענק מחקר עם חוקרים מגרמניה. לצורך הפרויקט הייתי צריך לנסוע לגרמניה ולעיר ברלין לעתים קרובות. לא חשבתי שאגיע פעמים רבות כל כך לגרמניה, אבל פגשתי שם חוקרים שיש להם גישה פילולוגית רצינית; הם בקיאים בשפות רבות ויודעים כיצד לנתח טקסטים. למדנו טקסטים בשפות רבות: אכדית – יוונית – סורית, ועוד. הפרויקט היה הצלחה גדולה ונודעה לו חשיבות מחקרית.

אם לא היית באקדמיה, היית...

אין הרבה אופציות – אני אוהב מאוד לחקור, ללמוד וללמד.

מי מהוגי התחום או מהמורים שלך, ואולי דווקא מקרב הסטודנטים, נתן לך השראה מיוחדת, גרם לך לשנות את דעתך, עורר אותך למחשבה או לפעולה?

אני זוכה לפגוש אנשים משפיעים כל הזמן – כמובן, מנחה הדוקטורט שלי, חתן פרס ישראל בחקר התלמוד בשנת תשע"ד, פרופ' שמא פרידמן, השפיע עלי עמוקות. כראש מחלקה אני מושפע מפרופ' מאיר שמחה פלדבלום ז"ל. הוא היה ראש המחלקה לתלמוד כאשר הגעתי ללמוד בה וקיבל אותי באופן החיובי ביותר, כך הוא נהג כלפי כולם. לכן, אין יום בתפקידי שאני לא חושב על פרופ' פלדבלום ז"ל. הוא הקשיב לסטודנטים ועזר להם להגיע להישגים אקדמיים.

ציטוט שמאפיין אותך או שהולך אתך תמיד:

"כל מקרה לגופו" – אני משתדל מאוד להקשיב לכל אחד ולראות את המיוחד בכל אדם, מבלי לקטלג אנשים בקטגוריות. כל אחד ואחת ראוי וראויה לתשומת לב אישית.

תאריך עדכון אחרון : 11/02/2021