הכירו את ראש המחלקה

 

פרופ׳ ברק שלמה כהן (49, נשוי למלי +  3 ילדים מקסימים)

יליד מונטריאול, קנדה
מתגורר בגבעת שמואל

ראש המחלקה לתלמוד ותורה שבעל-פה משנה״ל תשפ״ד

תואר ראשון בתולדות עם ישראל, האוניברסיטה הפתוחה
תואר שני בתלמוד, אוניברסיטת בר-אילן
תואר שלישי בתלמוד, אוניברסיטת בר-אילן

 

פרט מפתיע: אוהב הוקי קרח, אוהד של מונטריאול קנדיאנס ואוהב לקרוא ספרי ריגול.

 

מה רצית להיות בילדותך? האם יש לכך קשר לתחום המחקר שלך היום?

רציתי מאוד ללמוד רפואה. התנדבתי במד״א מגיל צעיר, בניידת נט״ן במד״א ברמת-גן (לאחר שעברתי קורס מד״א בהיקף של 72 שעות). לצערי החלום לא התגשם, עד כה לפחות …

 

שתף אותנו בחוויה מיוחדת או מצחיקה מהחיים הסטודנטיאליים או מהדרך האקדמית שלך?

בשנת 2017 כתבתי מחקר על תרומתו של חוקר חשוב של ספרות חז״ל ומי שייסד את תחום המחקר על ההיסטוריה האינטלקטואלית של אמוראי בבל – פרופ׳ וילהלאם (בנימין זאב) באכר (נפטר בדצמבר 1913). האחרון היה אחד משלושת המקימים של בית המדרש לרבנים בבודפשט, ומחשובי החוקרים של סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. במהלך כתיבת המחקר, הייתה לי הזכות להתארח בבית משפחתו בבודפשט. נכדו הקשיש (ד״ר וילמוס באכר, חוקר משפט בינלאומי) פתח בפני את הארכיב האישי של סבו, מכתביו, הערותיו על מחקריו (שלא התפרסמו) וכן עניינים אישיים נוספים. זאת הייתה חוויה מרגשת ומיוחדת מאוד לפגוש את פרופ׳ באכר מהיבט אישי-ייחודי. מחומר זה למדתי רבות על אישיות זו (פרטים אישיים שאינם ידועים לחוקרים בני זמננו).      

 

מהו הספר האחרון שקראת? איזה ספר קראת יותר מפעם אחת? מהם שלושת הספרים שהם בבחינת חובת קריאה בתחום המחלקה שלך?

הספר האחרון שקראתי הוא מחקרה החדש של פרופ׳ יהודית האופטמן מבית המדרש לרבנים בניו-יורק (2023): Judith Hauptman, Halakhic Anecdotes in the Babylonian Talmud. הספר חושף את תפקידם ההלכתי של האנקדוטות ההלכתיות בתלמוד הבבלי, ובעניינים חשובים נוספים הקשורים במינוח התלמודי.

ספר שקראתי יותר מפעם אחת הוא ספרו של ד״ר חנן גפני, ׳פשוטה של משנה׳: עיונים בחקר ספרות חז״ל בעת החדשה. הספר חשוב ונותן רקע להבנת דרכי הכתיבה ההיסטוריוגרפית שאפיינה את חוקרי ספרות חז״ל מהמאה ה-19 ותחילת המאה ה-20.

שלושה ספרים שהם בבחינת חומר קריאה חובה:

(1) דוד הלבני, מבואות למקורות ומסורות: עיונים בהתהוות התלמוד

(2) ישעיהו גפני, יהודי בבל בתקופת התלמוד: חיי חברה ורוח

(3) Richard Kalmin, Jewish Babylonia: Between Persia and Roman Palestine

 

מהי המדינה הכי מפתיעה שהגעת אליה בזכות המחקר שלך, ובאיזה הקשר?   

הונגריה (ראה לעיל).

 

אילו לא היית באקדמיה, הייתי רופא.

 

מי מהוגי התחום או מהמורים שלך, ואולי דווקא מקרב הסטודנטים, נתן לך השראה מיוחדת, גרם לך לשנות את דעתך, עורר אותך למחשבה או לפעולה?

ראש המחלקה לתלמוד באוניברסיטת בר-אילן, והמנחה שלי בפועל בעבודת המאסטר והדוקטורט – פרופ׳ מאיר שמחה הכהן פלדבלום ז״ל. הוא היה תלמיד חכם, ניצול שואה אציל נפש, בעל חוש הומור ליטאי קלאסי (שנון וחריף), ומי שתלמידיו היו אצלו תמיד בראש סדר העדיפויות. בשנת 2003, כשהייתי במהלך כתיבת עבודת הדוקטור, פרופ׳ פלדבלום חלה מאוד ולא יכול היה יותר לתפקד. הדבר החשוב ביותר עבורו בשעתו הקשה ביותר היה לתת לי את הערותיו על פרקי העבודה עם הדרכה מפורטת על כיווני מחקר בכתיבת הדוקטורט. הוא גם הודיע לי שדאג לכל ענייני המנהלה במחלקה, כולל מציאת מנחה חלופי. הוא נפטר כעבור חודש. בני מאיר חיים קרוי על שמו.

כראש המחלקה לתלמוד, אחד הנושאים הכי חשובים גם עבורי הוא הדאגה לסטודנטים (הדרכה מיטבית של תלמידי המחקר, איכות ההוראה במחלקה, ומתן שירות מקסימלי לסטודנטים הבאים בשערי המחלקה). עליהם לחוש בבית.           

 

ציטוט שמאפיין אותך או שהולך אתך תמיד:   

״האדם שהצליח להזיז הר גבוה – התחיל בהזזת אבנים קטנות״